Legionella, bakteria żyjąca w wodzieLegionella występuje na całym świecie i jest szeroko rozprzestrzeniającą się bakterią powodującą poważne choroby takie jak choroba legionistów. Ze względu na to, że legionella przenosi się w systemach wodnych stworzonych przez człowieka, zarówno przechowywanie, jak i dystrybucja wody muszą odbywać się w temperaturach, które nie sprzyjają wzrostowi i rozprzestrzenianiu się bakterii.Organizacje, które utrzymują budynki, od biurowych firm i fabryk po uniwersytety i hotele, nie mogą ignorować skażenia legionellą. Nawet jeśli obiekty są puste nie można bagatelizować ustawy o bezpieczeństwie i higienie pracy, która obejmuje zarządzanie wszelkim ryzykiem dotyczącym likwidacji lub ponownego uruchomienia systemów wodnych. Jednym z głównych czynników ryzyka rozprzestrzeniania się legionelli jest niewłaściwa temperatura wody.Zakresy temperatur sprzyjających rozwojowi lub rozprzestrzenianiu się bakterii legionelli: temp. < 20 °C – bakterie legionelli istnieją, ale nie rozprzestrzeniają się.temp. 20°C do 55°C - bakterie legionelli namnażają się.temp. > 55°C - bakterie legionelli nie namnażają się co nie oznacza ich likwidacji.Temperatury, których nie lubi legionellaCzy najlepsze warunki dla legionelli to zimna woda?Legionella w wodzie o temperaturze niższej niż 20°C staje się nieaktywna oraz nie rozprzestrzenia się, jednakże skażona woda po podgrzaniu zwiększa szansę na zarażenie się legionellą. Kiedy legionella się rozprzestrzenia?Temperatura wody od 20 do 50 stopni Celsjusza stanowi idealne środowisko dla legionelli, które mogą się rozwijać i rozprzestrzeniać. Jeśli Legionella pozostaje w wodzie w tej temperaturze przez dłuższy czas, cały system wodny jest narażony na skażenie, które może szybko się rozwinąć. To naraża każdego, kto korzysta z systemu wodnego, na ryzyko zachorowania na chorobę Legionistów. Dezynfekcja termiczna. Czyli jak zwalczyć legionellę w domu i nie tylko.Bakterii legionella nie sprzyja temperatura od 50°C wzwyż. W tej temperaturze aktywność legionellozy zanika a od temperatury 55°C zaczyna obumierać. Dodatkowo wzrost temperatury powyżej 55°C ma pozytywny wpływ na szybszą destrukcję bakterii. Nie ryzykuj !Walka z legionellą nie jest prosta, jednakże nieustanne kontrolowanie temperatury wody oraz jej badanie pozwoli na zmniejszenie ryzyka do minimum. Jeżeli chcesz mieć pewność, że odczyt temperatury będzie w 100% zgodny z prawdą zaufaj Polskiej firmie, będącej na rynku od 27 lat. Sprawdź ofertę Termoprodukt.{products}